Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenské ministerstvo školství zruší kontroverzní program rozdělování dotací

Bratsilava, Slovensko
Bratsilava, Slovensko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Slovenský ministr školství Peter Plavčan v uplynulých týdnech čelil kritice opozičních stran i médií kvůli podezřením z netransparentního přidělování peněz. Politik se nakonec rozhodl, že zruší jeden z kontroverzních programů rozdělování evropských dotací na podporu výzkumu a vývoje. Rezignovat odmítl.

"Snažíme se situaci napravit. Neodešlo ani jedno euro. Pokud došlo k pochybením, přijmu tvrdá opatření," uvedl Plavčan. Stávající program podpory dlouhodobého strategického výzkumu a vývoje bude podle ministra zrušen a opětovně vypsán, další obdobná výzva zůstane v platnosti, vítězné projekty budou zveřejněny.

Hodnota všech zmiňovaných programů se podle dřívějších informací pohybuje kolem částky 600 milionů eur (15,7 miliardy korun). Podle dřívějších informací by dotace na základě výsledků hodnocení žádostí nedostaly přímo vědecké parky univerzit. Podle médií naopak s projekty uspěly i firmy s nízkým počtem zaměstnanců, které se výzkumu a vývoji dosud nevěnovaly. O postup Bratislavy při dotacích se začala zajímat rovněž Evropská komise, programy prověří i slovenský nejvyšší kontrolní úřad.

Plavčan slíbil také zrušení stávajícího kritizovaného systému práce hodnotitelů, kteří vyhodnocovali žádosti o dotace. Ministerstvo školství v podkladech k programům také uvedlo, že vysoké školy a Slovenská akademie věd se dostanou k dotacím nepřímo prostřednictvím vítězných projektů.

Vyjádření Plavčana neuspokojilo opozici. Poslanec nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita Branislav Gröhling novinářům řekl, že opozice se pokusí ministra odvolat ve sněmovně.

Plavčana dosadila na ministerský post Slovenská národní strana (SNS), která minulý týden vypověděla koaliční smlouvu, s dvěma zbylými vládními stranami chce vyjednat nový dokument a pokračovat ve společném vládnutí. Koaliční krizi patrně vyvolala zmiňovaná aféra kolem rozdělování evropských dotací.

Témata:  Slovensko dotace školství

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy