Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův přezkum duševního vlastnictví nesmí poškodit obchod, vzkazuje Čína

Čína
Čína
Foto: Pixabay

Peking/Washington - Čína bude bránit své zájmy, pokud Spojené státy poškodí vzájemné obchodní vazby. Oznámilo to dnes čínské ministerstvo obchodu, které tak reagovalo na americké vyšetřování údajných čínských krádeží amerického duševního vlastnictví.

Ministerstvo podle agentury Reuters uvedlo, že USA by měly respektovat objektivní fakta, jednat obezřetně a neničit principy multilateralismu.

Agentura Nová Čína označila americký přezkum za jednostranné "cenění tesáků," které nakonec ublíží oběma zemím.

Americký prezident Donald Trump v pondělí pověřil šéfa Úřadu obchodního zmocněnce USA Roberta Lighthizera, aby rozhodl, zda přezkoumá čínské obchodní praktiky, které nutí americké firmy působící v Číně předávat své duševní vlastnictví. Lighthizer již řekl, že toto vyšetřování bude nyní jednou z hlavních priorit jeho úřadu.

"Velvyslanče Lighthizere, jste oprávněn zvážit všechny dostupné možnosti, které máte k dispozici," řekl Trump před podpisem memoranda. "Toto je jen začátek," dodal. Trump přezkum hájí jako opatření k vynucení pravidel poctivosti a vzájemnosti v mezinárodním obchodě.

"Provedeme důkladné šetření a v případě potřeby podnikneme kroky k zachování budoucnosti amerického průmyslu," prohlásil Lighthizer. "V sázce jsou tisíce pracovních míst pro naše zaměstnance a budoucí generace," doplnil.

Lighthizer uvedl, že čínská průmyslová politika a další postupy Pekingu si "údajně" vynutily přenos klíčových amerických technologií do čínských firem.

Server Politico již dříve napsal, že se očekává, že Lighthizer zahájí vyšetřování Číny na základě paragrafu 301 obchodního zákona. Ten umožňuje uvalovat obchodní sankce proti zemím, jež podle názoru USA porušují pravidla světového obchodu.

Témata:  Čína Donald Trump USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy