Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irák vyslal do boje o západoirácké město Tall Afar letectvo, skrývají se tam bojovníci IS

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Bagdád - Irák zahájil nálety na město Tall Afar ležící asi 80 kilometrů západně od Mosulu. Do bojů proti Islámskému státu (IS) chtějí zasáhnout i šíitské oddíly. Pozemní bitva začne po ukončení leteckých operací.

Mosul armáda osvobodila po devítiměsíčním boji v červenci. Irácká vláda tehdy oznámila, že příštím cílem bude osvobození Tall Afaru, do nějž prchali bojovníci IS z osvobozených částí Iráku.

IS začal obsazovat sever Iráku a také Sýrie v roce 2014 a vyhlásil na obsazených územích chalífát. Před příchodem IS měl Tall Afar asi 200.000 obyvatel, z nichž většina byli šíité a etničtí Turkmeni.

Do bojů o Mosul se kromě irácké armády zapojila také policie a kurdské oddíly. Šíitské jednotky pomáhaly osvobozovat venkovské oblasti, ale do bojů v městských částech nasazeny nebyly.

Mluvčí těchto oddílů, z nichž některé se hlásí k Íránu, v pondělí řekl, že šíité budou o Tall Afar bojovat. Iráčané viní šíitské milice z páchání krutostí na místním sunnitském obyvatelstvu při bojích proti IS.

Témata:  Irák Islámský stát U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy