Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie terčem teroristů. Hrozba číhá v domácích vodách

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn – Britská tajná služba MI5 varuje před rizikem terorismu ve Velké Británii. Tamní vláda proto zvýšila stupeň ohrožení z „mírného“ na „značný“. Úřady přitom nevarují před terorismem zahraničním, ale domácím. Opět o sobě totiž dávají vědět irští radikálové.

Podle ministryně vnitra Theresy Mayové platí třetí z celkových pěti stupňů varování pro Anglii, Wales a Skotsko. Uvedla to agentura Reuters. Úřady tak reagují na varování MI5.

„V důsledku této změny úzce spolupracujeme s policií a dalšími příslušnými orgány, abychom zajistili odpovídající bezpečnostní opatření," řekla ve svém prohlášení.

Dohoda z roku 1998 udělala čáru za desetiletími střelby a bombových útoků v Anglii, které prováděla Prozatímní irská republikánská armáda (IRA). Ta byla zodpovědná za více než polovinu z 3,600 obětí, které si vyžádaly boje.

Letos v březnu však skupina nazvaná Nová IRA provedla útok v Belfastu, kdy byl vážně zraněn dozorce. Bomba explodovala pod jeho dodávkou. Britská půda zažila poslední útok v roce 2001, kdy došlo k explozi v Londýně. Bomby byly umístěny před ústředím BBC a v Birminghamu v centrální Anglii. Nikdo tehdy nebyl zabit.

Mayová také řekla, že úroveň ohrožení ze strany Severního Irska v souvislosti s terorismem zůstává beze změny na stupni „vážný". Jde o druhou nejvyšší úroveň, což znamená, že útok je považován za vysoce pravděpodobný.

Úroveň hrozby mezinárodního terorismu pro Británii zůstávají beze změny také na úrovni „vážný", dodala ministryně.

Témata:  Velká Británie terorismus IRA (Irská republikánská armáda)

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 11:38

Izrael popřel podíl na smrti íránského prezidenta Ebráhima Raísího

Izrael se nepodílel na smrti íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který spolu s dalšími členy svého doprovodu zahynul při nedělní havárii vrtulníku na severozápadě Íránu. Pro agenturu Reuters to řekli nejmenovaní izraelští představitelé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy