Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řečtí hasiči bojují už s 90 požáry, na ostrově Zakynthos byl vyhlášen mimořádný stav

požár
požár
Foto: Pixabay

Atény - Řečtí hasiči bojují v současnosti s 90 požáry. Zasaženy jsou oblasti kolem metropole, na Peloponésu a také na jónských ostrovech Zakynthos a Kefalonie. Podle řeckého ministra spravedlnosti Stavrose Kontonise byl požár na Zakynthosu založen úmyslně.

Již tri dny se požárníci snaží zastavit v dalším šíření plamenů šlehající na úbočí attických kopců v letovisku Kalamos, vzdáleném 45 kilometrů od centra Atén, kde lehly popelem tisíce hektarů borového lesa.

"Snažíme se zabránit v posunu pohyblivých ohnivých front a hlavní prioritou je ochrana lidských životů," řekla mluvčí místních požárníků Stavrula Maliriová.

U obce Kapandriti byla na pomoc 180 hasičům a stovce vojáků nasazena dnes dopoledne tři cisternová letadla a šest vrtulníků. Jejich činnost ale komplikuje hustý dým podstatně snižující viditelnost.

Na Zakynthosu hojně navštěvovaném zahraničními turisty hoří již čtvrtý den a místní úřady vyhlásily v oblasti mimořádný stav. "Jde o organizovaný plán, o tom není pochyb," tvrdil ministr ve státní televizi.

Témata:  Řecko požáry

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy