Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystá Rusko okupaci Západu? Experti hodnotí vojenské cvičení

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Washington - V polovině září se uskuteční velké vojenské cvičení Zapad. Během cvičení se do Běloruska přesune po železnici velký počet vojáků a vozidel. Kvůli nedostatku informací mají některé země strach, že cvičení může maskovat nekalé plány Moskvy. Podle expertů jde ale o zbytečnou paniku.

Na konci července americký deník The New York Times hlásil, že ruská armáda posílá do Běloruska a západního Ruska 60 až 100 tisíc svých vojáků na obří vojenské cvičení Západ. Už v květnu The Washington Post citoval vojenské odhady, které hovořily o 70 až 100 tisíci účastnících cvičení. Magazín Ecnomonist dokonce nedávno s odkazem na odhady NATO uvedl, že by se akce mělo účastnit více než 100 tisíc příslušníků armády.

Není proto divu, že američtí generálové a západní politici, včetně estonského ministra obrany, už vyjádřili obavu, že by ruské jednotky mohly trvale zůstat v Bělorusku, píše server Business Insider. „Lidé se obávají, že se jedná o trojského koně," řekl americký generál Ben Hodges v červenci. „Říkají: Děláme jen cvičení. A pak najednou přesunou všechny lidi a techniku jinam,“ varoval.

„Kvůli nedostatečné transparentnosti o cvičení moc nevíme. To je nebezpečí především pro Ukrajinu, ale také pro jiné země. To je potenciální hrozba. Neříkám, že se něco stane, nějaký útok nebo provokace proti členským zemím NATO. Nicméně panuje ovzduší strachu a neurčitosti spojené zejména s manévry Zapad," prohlásil také velvyslanec Polska v USA Piotr Wilczek.

Zbytečná panika?

Dmitrij Gorenburg, vedoucí výzkumný pracovník společnosti CNA, napsal pro server National Interest, že tato vyjádření jsou jen „panické zprávy". Olga Olikerová, starší poradkyně a ředitelka programu Ruska a Eurasie v Centru pro strategická a mezinárodní studia, uvedla pro Business Insider, že se slovy Gorenburga souhlasí. 

Cvičení Západ se konala například i v letech 2009 a 2013, konají se tedy každé čtyři roky. Je navíc součástí  každoročně rotující řady rozsáhlých cvičení, které jsou základními body každoročního tréninkového cyklu ruské armády. Série se točí podle čtyř hlavních ruských operačních strategických příkazů (východní, kavkazské, střední a západní), podle kterých jsou nazvány jednotlivá cvičení. Podle odhadů se manévrů v roce 2013 zúčastnilo asi 70 tisíc ruských vojáků.

Proč se odhady tolik liší?

Důvodem dramatických rozdílů v odhadech je podle Gorenburga fakt, že Moskva tvrdí, že počet vojáků letos bude nižší než 13 000. Mnozí ale nesouhlasí a dodávají, že tato čísla nepočítají s celkovým počtem civilních úředníků a bezpečnostních agentů. Rusko také může provádět menší cvičení v oblastech, která nejsou technicky součástí cvičení Západ.

Tyto „panické zprávy"  pocházejí jsou založené na informacích, že Rusové používají k přepravě vojáků na cvičení 4 000 vlakových vozů, což by mohlo naznačovat reálnost velkých západních odhadů. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, uvedl, že Zapad bude zahrnovat nejvýše 13 000 vojáků. Celkový počet ruských vojáků na území Běloruska by pak neměl překročit 3000 osob, uvádí Moskva.

Existuje také tendence počítat plné jednotky, které se účastní cvičení, i když ve skutečnosti se zapojí jen části jednotek, vysvětluje rozpory Gorenburg. Ruští vojenští odborníci naznačují, že v rámci cvičení budou zapojeny ruské letecké síly na letištích v Bělorusku a letecká divize se sídlem v Pskově a alespoň jedna pěší divize. Západní zdroje naznačují, že se nedávno obnoví armáda tanků prvních stráží, i když to nebylo potvrzeno ruskými zdroji. Oficiálně se podle ruského ministra obrany zaměřuje na „společné plánování, taktiku velení a společné jednotky."

Gorenburg a další analytici poukazují, že informace o 100 tisících osobách na cvičení pocházejí z ukrajinského serveru informnapalm.org, na který odkazují i někteří politici včetně estonského ministra obrany Marguse Tsahkna. „Neznám přesné výpočty [ukrajinského blogu], prostě napsaly 100 000 lidí," uvedl analytik agentury Stratfor Sim Tack.

„To, co víme, je, že celkový počet ruských vojsk na území Běloruska by neměl překročit 3 000 pracovníků," připomíná Gorenburg a dodává, že „pravděpodobnost, že toto cvičení poslouží jako krytí pro nějaký větší falešný cíl, ať jde o útok na Ukrajinu nebo Litvu nebo tajnou okupaci Běloruska, je prakticky nulová“. Další experti pak dodávají, že Minsk by jen těžko nechal v zemi nepozvané vojáky a že Moskva nemá v rozpočtu peníze, aby je tam nechala.

Témata:  Ruská armáda NATO (Severoatlantická aliance) USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy