Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bush starší i mladší vyzvali Američany k odmítnutí rasismu

George Bush
George Bush
Foto: www.wikipedia.org

Washington - Američané musí odmítnout rasismus, antisemitismus a násilí. Dnes k tomu vyzvali někdejší prezidenti George Bush a jeho syn George Bush mladší v reakci na násilnosti v Charlottesville.

Někdejší prominentní republikáni přišli s prohlášením den poté, co současný reublikánský prezident Donald Trump připsal část viny za násilnosti i odpůrcům bělošských rasistů, kteří demonstrovali proti rasistickému pochodu městem.

Bushové podle agentury AP uvedli, že se modlí za Charlottesville, kde kdysi žil jeden ze zakladatelů Spojených států Thomas Jefferson, jehož slova z Deklarace nezávislosti připomněli. "Všichni jsme stvořeni jako sobě rovni," uvedli pravicoví politici, kteří USA dohromady vládli 12 let.

Stovky Američanů dnes přišly uctít památku Heather Heyerové zavražděné při víkendové protirasistické demonstraci v Charlottesville. Na tryznu v místním divadle dorazili i starosta města či někteří z lidí zraněných při sobotním útoku bělošského radikála.

Tisícovka míst v divadle Paramount Theatre v centru jindy poklidného univerznitního města se zaplnila lidmi, kteří přišli vyjádřit obdiv dvaatřicetileté ženě a zároveň odsoudit rasové násilí, jehož se stala obětí.

"Chtěla respekt pro všechny. V naší rodině byli důležití všichni, a to do sebe vstřebala opravdu dobře," řekl podle listu USA Today během obřadu dědeček mladé obhájkyně práv menšin Elwood Shrader.

Tryznu doprovodily fotografie ze života Heather Heyerové promítané na velkém plátně a před divadlem hrála hudba její oblíbené písně.

Témata:  George H. W. Bush George W. Bush jr. USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy