reklama

Rakev, která byla zahalena do americké vlajky, po schodech k rotundě vynesla čestná stráž. Na místě čekal Bushův syn, rovněž někdejší prezident USA, George W. Bush s manželkou.

Asi o tři hodiny později na místo přijel současný americký prezident s první dámou. Trump u rakve dlouze zasalutoval a Melania si položila ruku na srdce. Jediným zvukem ve velkém mramorovém sále, kde před Bushem byly vystaveny rakve s pozůstatky 12 amerických prezidentů, byl cvrkot spouští fotoaparátů.

Ve středu, kdy USA uctí Bushovu památku státním smutkem, se ve washingtonské Národní katedrále uskuteční státní pohřeb, po kterém bude rakev letecky přepravena zpět do Houstonu. Státního pohřbu se zúčastní i Trump, který měl s Bushovou rodinou napjaté vztahy.

Ještě ve středu bude rakev vystavena v houstonském episkopálním kostele svatého Martina, kde se ve čtvrtek uskuteční další smuteční obřad. Následně bude rakev přepravena vlakem z Houstonu do College Station, kde jsou v kampusu vysoké školy A&M University na pozemku Bushovy knihovny pohřbeny exprezidentova letos zesnulá manželka Barbara a dcera Robin, která zemřela v dětském věku v roce 1953. Po obřadu, který je plánován na čtvrteční odpoledne místního času (23:15 SEČ) bude Bush uložen po jejich boku.

Bush starší byl 41. prezidentem USA v letech 1989-1993. Zemřel minulý pátek ve věku 94 let. Měl Parkinsonovu chorobu a v dubnu byl přijat do nemocnice kvůli infekci v krvi.