Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo ovlivnil volby v USA? FBI má zatím jediného svědka

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington - V kauze údajných útoků Ruska na servery americké Demokratické strany během loňské kampaně k prezidentským volbám figuruje zatím pouze jediný svědek. Podle listu The New York Times je jím jistý ukrajinský hacker.

Ukrajinec, který užívá přezdívku Profexer a jehož skutečné jméno není známo, žije v Kyjevě pod policejní kontrolou, ale není zatčen. Sám se prý ukrajinským policistům přihlásil.

Podle newyorského listu neexistuje důkaz, že by Profexer, alespoň vědomě, pracoval pro ruské tajné služby. Jím vytvořený malware, tedy škodlivý software, ale Moskva očividně využila. Případ podle vyšetřovatelů vrhá nové světlo na kauzu ruského vměšování a techniku práce ruských zpravodajských služeb v kybernetické válce s USA a Evropou.

V Rusku zřejmě nepůsobí kompaktní tým vládních zaměstnanců, kteří sepisují útočné programy během své pravidelné pracovní doby v Moskvě nebo Petrohradě, uvádí The New York Times. Jde spíš o volné společenství, které využívá programátorských schopností a hackerských nástrojů, kdekoli na ně narazí.

Na Ukrajině má údajně kořeny hackerská skupina Fancy Bear, považovaná za spojence ruské vlády. Podle amerických tajných služeb je spojená s ruskou armádní rozvědkou. Fancy Bear spolu s jinou skupinou zvanou Cozy Bear je obviňována z účasti na útoku proti serverům amerických demokratů. Konkrétní důkazy ale chybějí, upozornil The New York Times. Proto se vyšetřovatelé obracejí k Ukrajině, kterou Rusko po léta využívalo jako laboratoř politických a hackerských operací.

Témata:  USA hackeři Ukrajina FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy