Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drogy zaplavují Ameriku. Propadají jim slavní lidé i bezdomovci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Washington - Užívání opiátů od heroinu přes léky proti bolesti až po smrtelně silné anestetikum fentanyl se rozmáhá po celých Spojených státech. Drogám podléhají slavní lidé stejně jako pouliční tuláci.

Hlavní příčina je podle expertů to, že lékaři začali ve velkém předepisovat prášky proti bolesti i lidem, kteří je nepotřebovali. "Když si lékaři, pacienti a úřady začali uvědomovat tento problém s léky na předpis, bylo už zneužívání opiátů široce rozšířeno a lidé se obraceli k drogám jako heroin, protože bylo levnější a jednodušší si je obstarat," napsala v listu The Huffington Post newyorská zdravotnická expertka Sara Gardnerová.

Celospolečenský problém dospěl tak daleko, že se kvůli němu prezident Donald Trump chystá vyhlásit stav nouze. Trump jako zásadní cíl tažení proti opiátům zmínil posílení protidrogové represe, když připomněl, že za jeho předchůdce Baracka Obamy značně poklesl počet lidí obviněných v souvislosti s drogami. Experti však varují, že zaměřit distribuci federálních peněz na posílení bezpečnostních složek problém nevyřeší a že je třeba více investovat do opatření, která se v jednotlivých státech již uplatňují.

Již dlouho předtím, než na vážný trend zareagoval Bílý dům, se s ním pustila do boje většina amerických států. Nárůst užívání opiátů nevykazuje žádná demografická či regionální specifika a postihuje jak bělošské obyvatele venkovských oblastí Středozápadu, tak černochy či hispánce na předměstích velkých měst východního pobřeží.

Podle federálních statistik v roce 2015 zemřelo v USA v důsledku konzumace opiátů přes 33.000 lidí, což je o 10.000 více než v roce 2012. Odhady některých odborníků hovoří o tom, že letos může počet mrtvých překročit 50.000.

Jako první vyhlásil na svém území nouzovou situaci již v roce 2014 stát Massachusetts, kde začali v nemocnicích vyhrazovat více lůžek pro léčbu závislosti a vysílat do ulic více terénních pracovníků. Texas zase zavedl registraci a přísné posuzování všech lékařských receptů obsahujících léky na bázi opia ve snaze omezit jejich počet na nutné případy.

Postupně se do boje proti opiátům pustilo několik desítek států od Floridy přes Arizonu až po Aljašku. Rozšířeným nástrojem se stal naloxon, medikament zmírňující účinky opiátů a snižující riziko předávkování, který začaly americké státy volně distribuovat závislým.

Zatímco v minulých letech se téma opiátového nebezpečí v médiích objevovalo hlavně v případech předávkovaných celebrit, jimiž byli například oscarový herec Philip Seymour Hoffman v roce 2014 nebo loni zpěvák Prince.

Témata:  drogy USA lékaři

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy