reklama

Jednodenní summit za účasti asi 40 zemí a mezinárodních organizací jako Světová banka či Mezinárodní měnový fond má vyvrcholit později odpoledne zveřejněním společné deklarace proti korupci. Podle Londýna půjde o první podobný mezinárodní dokument. Signatáři slíbí, že budou spolupracovat a bojovat proti korupci všude, kde se nachází, a trestat osoby, které se na ní podílejí. Také připustí, že korupce poškozuje boj proti chudobě, terorismu a extremismu.

Podle deníku The Times summit ale nejspíš nenaplní své původní cíle. Například Moskva, která vyslala náměstka ministra zahraničí pro boj s terorismem Olega Syromolotova, se postavila proti tomu, aby případná budoucí mezinárodní dohoda k boji proti korupci byla závazná.

"Šokuje mě míra rozšíření korupce, jakou jsem našel v dnešním světě. Korupce působí jako nepřítel, protože ničí národní státy stejně jako někteří extremisti, proti kterým bojujeme," řekl Kerry.

"Korupce je rakovina, která řádí v srdci mnohých problémů v dnešním světě. Ničí pracovní místa a brzdí růst, připravuje světovou ekonomiku každý rok o miliardy liber. Vrhá nejchudší do zoufalé chudoby, protože zkorumpované vlády ve světě vysávají peníze a brání těžce pracujícím lidem dostávat příjmy a podíly na růstu, které jim právem náležejí," řekl krátce před dopoledním zahájení summitu premiér David Cameron.