reklama

Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání otevření hranice uvítal, zároveň ale kritizoval, že Saúdská Arábie náboženskou událost, jako je pouť do Mekky, politizuje.

"Ačkoli zákaz poutě do Mekky pro katarské občany byl politicky motivovaný, stejně jako je politicky motivované nynější povolení poutě... vítáme krok vedoucí k odstranění blokády, jež byla uvalena na moji zemi," řekl na tiskové konferenci ve Švédsku šéf katarské diplomacie.

Katarští poutníci budou moci do Saúdské Arábie vstoupit přes pozemní hraniční přechod nebo přes dvě mezinárodní letiště, uvedla místní tisková agentura SPA. Z katarské metropole Dauhá by měla poutníky do Saúdské Arábie dopravit letadla na náklady saúdskoarabského monarchy.

Podle televize Al-Arabíja již dnes po otevření hraničního přechodu na saúdskoarabské území vstoupilo 50 katarských poutníků.

Každoroční muslimská pouť do Mekky patří k pěti pilířům islámu a každý zdravý muslim ji musí vykonat aspoň jednou za život. Místem konání je Mekka jako rodiště islámského proroka Mohameda a okrsek v okruhu 30 kilometrů kolem ní. Každý rok do Mekky dorazí miliony věřících.