reklama

Účastníci letošní poutě do Mekky kritizují arabské vůdce kvůli otázce Jeruzaléma. Palestinci chtějí jako metropoli svého budoucího státu převážně arabsky mluvící východní část Jeruzaléma, kterou Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval. Izraelská vláda ale považuje Jeruzalém za nedělitelné hlavní město židovského státu. Americký prezident Donald Trump loni v prosinci oznámil, že Spojené státy považují Jeruzalém za hlavní město Izraele a že tam bude přesunuta americká ambasáda.

"Svůj podíl na tom mají i arabští vůdci," uvedl o přesunu ambasády 53letý Saad Avad, který na pouť do Mekky dorazil ze Súdánu. "Pokud by arabští vůdci byli jednotní a dodržovali korán a sunnu (tradice o skutcích a výrocích proroka Mohameda), pro Američany a kohokoli jiného by bylo nemožné něco takového udělat," dodal.

"Arabové jsou slabí a k otázce Jeruzaléma nezaujali stanovisko," myslí si jiný z poutníků, 70letý Hilál z Alžírska. Někteří se domnívají, že Saúdská Arábie Palestince ve sporu o Jeruzalém důrazně nebránila kvůli tomu, že pro ni bylo naopak výhodnější být s Trumpem zadobře kvůli jeho tvrdému postoji k Íránu.