Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Místem útoku v Barceloně byl rušný turistický bulvár La Rambla

ulice Barcelony
ulice Barcelony
Foto: elpais.com

Barcelona - Proslulý bulvár La Rambla je hlavní turistickou tepnou centra Barcelony. Dnes tam najel dodávkový vůz do davu lidí. Místo je oblíbenou lokalitou jak místních, tak turistů. Tyto pěší zóny jsou pověstné květinovými trhy, happeningy, obrovským množstvím luxusních obchodů a restaurací, ale i dostupných kaváren a fastfoodů.

Bulvár La Rambla se táhne kilometr a půl od Katalánského náměstí s fontánami až k přístavu, kde se nachází nábřeží s molem a dominantním vysokým podstavcem se sochou Kryštofa Kolumba. Jeho název La Rambla (Las Ramblas) pochází ze starého arabského slova ramla, což znamená písčina nebo písečný břeh. Původně byla La Rambla korytem potoka, který tekl podél městských hradeb. Ty se postupem času stávaly těsnými a bylo potřeba je rozšířit. Tím se z ní stala ulice vedoucí středem města.

Nacházejí se zde kláštery, paláce a univerzitní budovy, například Královská akademie věd a umění či opera Liceu. Na Ramble je i nejzajímavější ze všech barcelonských tržnic - secesní tržnice La Boquería. Uprostřed ulice zůstala široká promenáda, která byla později osázena stromy a květinami vybraných barev a dala ulici nezapomenutelný kolorit a současnou podobu.

Na klikatící se ulici, která se stala dějištěm zřejmě teroristického útoku, se odehrává vše podstatné: trhy, politické mítinky, oslavy národních svátků i vítězství ve fotbale.

Témata:  Barcelona terorismus EuroZprávy.cz Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy