Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán v tichosti staví v Sýrii továrnu na rakety

Íránská raketa Soumar
Íránská raketa Soumar
Foto: Reprofoto YouTube

Jeruzalém - Írán buduje u Baníjásu mezi Latákíjí a Tartúsem na pobřeží Sýrie továrnu na výrobu raket, stavba je viditelná ze záběrů pořízených izraelským satelitem. Teherán si tím podle odborníka vytváří další možnost, jak vyzbrojovat Hizballáh.

V Tartúsu je ruská námořní základna a vojenské letiště Hmímím, které leží jihovýchodně od Latákíje, využívá nyní ruské letectvo. Podle německých zdrojů na něm v červnu přistálo íránské letadlo s vojenským materiálem, který později nákladní auta převezla do Tartúsu.

Izrael, který až na výjimky do syrského konfliktu nezasahuje, opakovaně upozorňuje, že se Írán snaží vybudovat si základny v Sýrii a Libanonu, v němž má spojence v tamním šíitském Hizballáhu. Jak Rusko, tak Írán a Hizballáh bojují za režim v Damašku. Íránský parlament schválil tento měsíc zvýšení výdajů na raketovou technologii.

Pokud izraelská armáda útočila v posledních letech v Sýrii, byly to útoky na konvoje Hizballáhu, protože Izrael se snaží této skupině zabránit v získání moderní íránské raketové technologie. Hizballáh proti Izraeli bojuje.

Profesor telavivské univerzity a odborník na Sýrii a Libanon Ejal Ziser považuje stavbu továrny na rakety za významnou informaci. "Pro Izrael to není snadné a je to dilema. Musíme nejprve získat jistotu, že je to pravda," řekl Ziser. "Zdá se, že se Írán připravuje na zásadní boj proti Izraeli," sdělil Jonathan Schanzer z nadace pro obranu demokracie.

Témata:  Izrael Sýrie Írán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy