Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet obětí teroristických útoků v Katalánsku stouplna 14

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - Počet obětí útoků v Katalánsku vzrostl na 14. Zemřela žena, která byla mezi lidmi zasaženými nočním nájezdem auta ve městě Cambrils, kde teroristé zranili šest civilistů a jednoho policistu.

Dalších 13 lidí zabil v centru Barcelony muž, po kterém policie stále pátrá. V kritickém stavu v nemocnicích zůstává 15 lidí. Celkem byla při útoku v Barceloně zraněna stovka lidí.

Úřady postupně zveřejňují národnost obětí. Italské ministerstvo zahraničí uvedlo, že zemřeli dva Italové, potvrzena je oběť z Belgie. Španělská média psala také o třech mrtvých Němcích, což ale Berlín dosud nepotvrdil a hovoří o 13 zraněných německých občanech. Francie informovala o 26 zraněných.

Španělské úřady potvrdily, že nejméně tři oběti jsou Španělé. List LaVanguardia informoval, že o život přišel šedesátiletý turista z Granady a jeho dva rodinní příslušníci.

MZV ČR na svém webu doporučujeme všem cestovatelům do Španělska zachovávat zvýšenou opatrnost, a to zejména v  turistických oblastech a ve velkých městech, kde se předpokládá zvýšená koncentrace osob, sledovat aktuální zpravodajství a důsledně dbát pokynů bezpečnostních složek.

Letiště a autobusová i vlaková nádraží prozatím fungují bez větších problémů. Cestovatelé by přesto měli počítat s větší časovou rezervou nutnou k přepravě. Vzhledem k zmaření dalšího pokusu o teroristický čin ve městě Cambrils lze očekávat zvýšené bezpečnostní kontroly ze strany španělské a katalánské policie v celé oblasti Costa Dorada.

V případě potřeby kontaktujte zastupitelský úřad ČR v Madridu na nouzové lince +34 69 998 2307 nebo konzulární jednatelství ČR v Barceloně na nouzové lince  + 34 619 266 039.

Témata:  Španělsko cestování Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Barcelona teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy