Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman v kondolenci vyzval po útoku ke vzdoru vůči terorismu

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Madrid - Prezident Miloš Zeman zaslal španělskému králi Filipu VI. v souvislosti s teroristickým útokem v Barceloně kondolenční telegram. Vyzval ke vzdoru vůči teroru. Soustrast po atentátu vyjadřují Španělsku i další čeští politici.

"S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o teroristickém útoku v centru Barcelony, který si dosud vyžádal třináct lidských životů a zanechal za sebou více než stovku zraněných," uvedl Zeman.

"Slova útěchy jsou v tomto okamžiku potřebná, avšak bolest a šok nás nesmí odvést od nekompromisního vzdoru proti teroru, kterému společně čelíme. Španělsko je blízkým partnerem a přítelem České republiky. Útok nejen na španělskou veřejnost, ale také na občany řady dalších států je zároveň útokem na nás, na společné hodnoty lidské důstojnosti, svobody a tolerance," stojí v telegramu, o kterém informoval Hrad.

Ke kondolencím se připojil i místopředseda opoziční TOP 09 Marek Ženíšek. "Upřímnou soustrast rodinám obětí zbabělého útoku v Barceloně," uvedl. Ocenil zároveň zásah policistů ve španělském městě Cambrils, kteří v noci na dnešek zabili pět lidí, kteří se tam v osobním autě snažili porážet chodce.

"Smutný den pro Barcelonu! Oceňuji rychlý zásah záchranářů. ČR stojí po boku Španělska v boji proti terorismu. Upřímnou soustrast rodinám obětí," napsal na twitteru šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) oznámil, že vláda nemá žádné informace o tom, že by čtvrteční teroristický útok v Barceloně nějak souvisel s Českou republikou.

Praha na památku obětí nasvítí Petřínskou rozhlednu ve španělských národních barvách.

Témata:  Miloš Zeman Král Felipe VI. Lubomír Zaorálek teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí Španělsko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy