reklama

Zajistit Evropanům bezpečnost považuje Orbán po atentátech v Katalánsku za prvořadý úkol. "Tento hrozný útok nás posiluje v přesvědčení, že nejdůležitějším úkolem nadcházející doby bude obnovit bezpečnost Evropy a evropských obyvatel," napsal maďarský premiér podle agentury MTI v kondolenčním telegramu.

"Každému je jasné, že existuje spojení mezi ilegální migrací a terorismem," řekl dnes agentuře MTI maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Evropa se podle něj musí bránit a zajistit svým obyvatelům bezpečnost. To podle šéfa maďarské diplomacie vyžaduje zvýšení ostrahy schengenských hranic a změnu migrační politiky Evropské unie.

"Evropa by se měla probudit," řekl Blaszczak v reakci na atentáty. Události ve Španělsku podle něj znovu ukázaly, že relokace migrantů v rámci azylového systému Evropské unie je chybná. "Máme tu co do činění se střetem civilizací," dodal člen polské konzervativní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Polsko je podle Blaszczaka bezpečné, protože "nemáme muslimské komunity, které jsou enklávami, jež jsou přirozenými základnami pro podporu islámských teroristů". Varšava nepodlehne tlaku z Bruselu, aby přijala migranty na základě kvót, neboť by šlo o ohrožení polské bezpečnosti, dodal Blaszczak. "Přesidlování uprchlíků je systém, který povzbuzuje miliony lidí, aby se vydali na cestu do Evropy," dodal polský ministr vnitra.