Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řidiče policisté ve Španělsku stále nedopadli. Zadrželi tři Maročany a jednoho Španělka

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Barcelona - Tři osoby, které policie zadržela kvůli útokům v Katalánsku, jsou Maročani, čtvrtý je Španěl. Uvedl to na tiskové konferenci šéf katalánské policie Josep Lluís Trapero. Den po nejkrvavějším teroristickém útoku ve Španělsku za posledních třináct let ale stále pátrá policie po řidiči dodávky.

Trapero rovněž řekl, že tři byli zadrženi ve městě Ripoll a jeden v Alcanaru. Řidič dodávky, který ve čtvrtek najel do lidí na barcelonské třídě La Rambla a 13 jich zabil, mezi zadrženými není. Policie ale pracuje s hypotézou, že by mohl být mezi pěti zastřelenými útočníky, kteří chtěli v noci na dnešek spáchat druhý útok ve městě Cambrils.

Z pěti útočníků z Cambrilsu zatím policisté identifikovali tři, Trapero očekává, že zbylé dva identifikují během několika hodin. Trapero rovněž uvedl, že pětice útočníků měla u sebe nože, sekyru a pásy s imitacemi výbušnin. Před tím, než byli zastřeleni, pořezali nožem na obličeji jednu osobu.

Policie pátrá po řidiči dodávky, která v Barceloně zabila 13 lidí a stovku dalších zranila. Podle policie jím je patrně sedmnáctiletý Maročan Moussa Oukabir, který v minulosti psal o přání "zabíjet bezvěrce". Policisté v noci zastřelili pět útočníků, kteří ve městě Cambrils nedaleko katalánské metropole najížděli do lidí a zabili jednu ženu. Obě akce mají podle úřadů spojitost. Tisíce Španělů v poledne uctily památku obětí minutou ticha a teroristům vzkázaly, že se jich nebojí.

Po čtvrtečním útoku v Barceloně, k němuž se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, zůstává v kritickém stavu v nemocnicích 16 osob a panují obavy, že počet mrtvých se může zvýšit. Mezi oběťmi byli dosud identifikováni tři Španělé, dva Italové a Belgičanka; tři německé oběti uváděné španělskými médii Berlín zatím nepotvrdil.

Zraněni byli podle úřadů občané 34 zemí, mezi nimi 26 Francouzů a 13 Němců. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli čeští občané, doporučilo však turistům pro cesty do Španělska zvýšenou opatrnost.

Témata:  Barcelona EuroZprávy.cz Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy