Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontaminovaná vejce skončila na Slovensku v bratislavských hotelech

Vejce, ilustrační fotografie
Vejce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Bratislava - Většina z dodávek vaječné směsi s nadměrným obsahem nebezpečné látky fipronil byla již spotřebována. Dodávky skončily ve čtyřech bratislavských hotelech.

Uvedl to dnes slovenský úřad veřejného zdravotnictví. Podle dřívějšího sdělení úřadů vyrobila kontaminovaný produkt firma v Německu z nizozemských vajec, na Slovensko ho dodala rakouská společnost.

Slovenští hygienici po kontrole uvedli, že spotřebováno bylo 570 kilogramů a dodavateli vráceno 90 kilogramů vaječné směsi. Slovenská veterinární a potravinová správa původně informovala o dodávkách až 675 kilogramů směsi do bratislavských hotelů.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná ve čtvrtek řekla, že ve zmiňované vaječné směsi byl až pětinásobně překročen povolený limit fipronilu.

Témata:  Slovensko vejce EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

9. května 2024 18:29

Polsko na hranici s Běloruskem posiluje kovovou bariéru

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy