Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisk o teroru ve Španělsku: Brutální útok na západní životní styl

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Londýn/Barcelona - Řada evropských deníků dnes upozorňuje, že možnost zabránit atentátům islamistů na takzvané "měkké cíle" je přes veškeré snahy úřadů omezená a absolutní bezpečí je pouhou iluzí.

Podle britského deníku The Guardian investovalo Španělsko po atentátech v Madridu v roce 2004 do boje proti terorismu, což ho uchránilo před útoky na 13 let.

"Poslední tvrdou lekcí je, že vždy existuje něco nebo někdo, komu se podaří proklouznout," dodal. "Nice, Berlín, Londýn, Stockholm. Jak tohle skončí?" ptá se v komentáři další britský list The Times. "Nejlepší odpovědí, která se nabízí, je boj s hlubšími příčinami problému - s fanatickým překrucováním poselství islámu, ze kterého se rodí kult smrti, jenž nepotřebuje nic jiného než kreditní kartu, řidičský průkaz a internet, aby se mu dařilo," napsal list.

"Tento nový brutální útok na náš způsob života musí Evropany ještě více stmelit v jejich odporu proti tomuto ohavnému vydírání, kterému jsou vystaveni," napsal francouzský list Soud-Ouest. "Stejně jako se cítili v listopadu 2015 jako Pařížané, v březnu 2016 jako Belgičané, v prosinci 2016 jako Berlíňané a na jaře 2017 jako Londýňané či Švédi, mohou se od včerejška cítit o to více jako 'Barcelonés'," dodal deník.

Italský list Corriere della Sera kritizuje teroristy, jejichž představou o válce je zabíjet mladé lidi, kteří si v létě vyšli do města. "Velký svobodný kontinent jako je Evropa se nesmí podvolit primitivní ideologii, která ztrácí půdu pod nohama," vyzval deník.

Podle belgického listu De Tijd útok v Barceloně opět potvrdil, že hrozba terorismu z Evropy jen tak nezmizí. "A cíle jsou stále měkčí a je stále těžší je chránit," dodal. Tím, jak teroristická organizace Islámský stát ztrácí půdu pod nohama, roste podle listu riziko podobných atentátů.

"Stačilo! Ti, kterým se Evropa nelíbí, kterým se nelíbí evropská kultura, místní zvyky, ať vypadnou! Je úplně jedno, jestli náleží do první nebo xté generace, je jedno, kde se narodili. Ať okamžitě vypadnou tam, kde mohou jim podobné odpalovat, střílet, najíždět do nich dodávkami a bodat noži," napsal v reakci na atentát v Barceloně konzervativní maďarský list Magyar Idök.

Témata:  noviny a tisk terorismus Islám Barcelona teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy