Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V pondělí začne cvičení jihokorejské a americké armády

U.S. ARMY, ilustrační fotografie
U.S. ARMY, ilustrační fotografie
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Washington/Soul - Společné vojenské cvičení Spojených států a Jižní Koreje Ulchi Freedom Guardian (UFG) začne toto pondělí a potrvá do konce srpna, potvrdil dnes znovu Pentagon. Informovala o tom agentura Reuters.

Pentagon uvedl, že cvičení se zúčastní 17.500 amerických vojáků a dále jednotky z Austrálie, Kanady, Kolumbie, Dánska, Nového Zélandu, Nizozemska, Británie a Jižní Koreje.

"UFG je počítačově simulované obranné cvičení, jehož cílem je posílení připravenosti, ochrana regionu a udržování stability na Korejském poloostrově," upřesnil dále Pentagon v prohlášení.

Napětí mezi Pchjongjangem a Washingtonem se v posledních době zvýšilo kvůli obavám, že KLDR je schopna umístit jadernou hlavici na rakety, která může zasáhnout Spojené státy. Obě země si tak vyhrožují vojenskými zásahy. Severní Korea minulý týden oznámila, že vypracuje plán útoku na americký tichomořský ostrov Guam.

Severokorejská média toto úterý uvedla, že Kim Čong-un dostal plány útoku na Guam, ale rozhodne se až podle toho, jak se zachovají USA.

Témata:  Pentagon U.S. ARMY USA Jižní Korea

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy