reklama

Podle britského listu The Daily Telegraph předloží Evropská komise na podzim další návrhy na tzv. ekodesign domácích spotřebičů. Týkat se mají rychlovarných konvic, topinkovačů a fénů. Podle zdrojů britského deníku to řekl předseda Jean-Claude Juncker na setkání Komise 20. dubna. Prodej spotřebičů, která jsou podle Komise nehospodárná, pak zakáže.

Evropská komise se ale zatím snažila držet svůj plán v tajnosti. Odhalit jej chtěla až po britském referendu o odchodu z Unie. To se bude konat 23. června. Výsledky průzkumů veřejného mínění jsou naprosto vyrovnané. Rozdíly mezi těmi, kdo budou hlasovat pro odchod a těmi, kdo pro setrvání země v Unii, se pohybují kolem 2 procent!

Předchozí omezení silných vysavačů a elektrický trub vnímala britská veřejnost velmi negativně. Rychlovarné konvice a topinkovače jsou přitom pro Brity ještě ožehavější téma. Podle Telegraphu se třetina všech rychlovarných konvic prodávaných v celé EU prodá právě ve Velké Británii. Britové přitom představují jen desetinu ze všech obyvatel Unie.

K britskému životnímu stylu prostě neodmyslitelně patří čaj a topinky. Jako "útok na tradiční britskou snídani" to v anketě na webu deníku The Daily Telegraph vnímají dvě třetiny respondentů.

Komise tak nechce Brity ještě více naštvat a poskytnout munici těm, kteří volají po odchodu z Evropské unie. Ti už si toho ale všimli. "Jestli budeme hlasovat pro setrvání, tak budeme bezbranní proti lavině evropských regulací, se kterými Brusel čeká, až bude po referendu," varuje Matthew Elliott z iniciativy Vote Leave (Hlasujte pro odchod).

Že musí s dalšími návrhy postupovat diplomaticky, si jsou vědomi i členové komise. "Musíme brát ohled na kritiku, že se EU příliš vměšuje do obyčejného života občanů," připouští podle Telegraphu komisaři. Chtějí ale přesvědčit veřejnost, že úsporné přístroje jim sníží účet za elektřinu, což je v jejich vlastním zájmu. Stojí také o podporu různých ekologických sdružení a iniciativ.

EU už hledá další spotřebiče, u kterých by mohla požadovat snížení spotřeby elektrické energie. Podle informací britského deníku by teď měly přijít na řadu počítačové routery, mobilní telefony, ofukovače rukou a také parní čističe podlah.