Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lety jihoafrických aerolinek blokuje Zimbabwe, může za to zřejmě chování manželky tamního prezidenta

Robert Gabriel Mugabe
Robert Gabriel Mugabe
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Pretoria - Mezi Zimbabwe a JAR se v minulých dnech vytvořilo napětí kvůli případu, v němž čelí manželka zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho obvinění z napadení osoby v johannesburském hotelu. Média obou zemí vidí kauzu v rozdílném světle. Zimbabwe nově začalo blokoval lety jihoafrické státní letecké společnosti na své území.

První dáma Zimbabwe čelí obvinění, že minulý týden v hotelu v johannesburské luxusní čtvrti Sandton napadla elektrickým kabelem dvacetiletou modelku Gabriellu Engelsovou a poranila ji na hlavě. Incident se prý odehrál v době, kdy Engelsová ještě se dvěma lidmi čekala v hotelovém apartmá na schůzku s jedním z Mugabeho synů.

V pátek zdroj z jihoafrické vlády oznámil, že JAR udělí Mugabeové diplomatickou imunitu, o niž požádala. Dnes ale mluvčí ministerstva zahraničí agentuře AP oznámil, že se ještě nerozhodlo.

Prezident Mubabe přicestoval do JAR na regionální summit v Pretorii a bylo oznámeno, že jeho manželka se akce zúčastní také. V jihoafrické delegaci dnes ale na summitu nebyla.

Podle AP není jasné, zda Mugabeová do JAR přicestovala na soukromý nebo na diplomatický pas. Zimbabwský tisk uvádí, že se přijela do JAR léčit. Po útoku na Engelsovou ale policii řekla, že je v zemi, aby se zúčastnila summitu spolu s manželem. Zimbabwské sdělovací prostředky nabízejí také tuto verzi případu. Podle nich byli do JAR převezeni synové Mugabeové kvůli drogové závislosti. Mugabeová údajně obvinila mladou modelku, že jejím synům prodává drogy.

Zimbabwe dnes podle agentury AP vzneslo požadavek, aby státní letecká společnost JAR předložila oprávnění k provozu požadovaném po zahraničních leteckých společnostech. Jihoafrické aerolinky ale tvrdí, že lety do sousední země zajišťují 20 let a Zimbabwe až do dneška žádné povolení nevyžadovalo.

Témata:  Zimbabwe Jihoafrická republika Robert Mugabe

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy