Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nigerijský prezident se vrátil z léčení, svůj zdravotní stav dál tají

Nigérie
Nigérie
Foto: UNHCR

Abuja - Nigerijský prezident Muhammadu Buhari (74) se dnes po tříměsíční léčbě v Británii vrátil do vlasti. V africké zemi se nedávno konala vlna protestů, v rámci nichž někteří žádali prezidentovu rezignaci a jiní se dožadovali větší transparentnosti ohledně jeho zdravotního stavu.

Důvod hospitalizace nigerijská vláda nezveřejnila. Buhari dnes po příletu do metropole Abuji neposkytl žádný komentář. V mezidobí se rozšířily pochybnosti, zda je schopen zastávat funkci hlavy státu nejlidnatější a problémy zmítané africké země.

Zdraví nigerijských prezidentů se stalo citlivou otázkou v roce 2010, kdy po měsících léčby podstoupené v zahraničí zemřela tehdejší hlava státu Umaru Musa Yar'Adua.

Buhari odcestoval do Británie kvůli léčbě již na začátku roku. Následně řekl, že dostával krevní transfúze.

Když se Buhari vydal na léčbu do Londýna loni v červnu poprvé, jeho kancelář uvedla, že je to kvůli vleklé ušní infekci. Jeho hlavní oponent v prezidentských volbách v roce 2015 tvrdil, že Buhari má rakovinu prostaty, hlava státu to ale popřela.

Témata:  Nigérie Muhammadu Buhari EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy