Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt a Jordánsko naléhají na Trumpa: USA by měly tlačit na příměří s Palestinci

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Káhira - Ministři zahraničí Egypta, Jordánska a Palestiny se shodli na tom, že by USA měly zvýšit úsilí o oživení mírového procesu mezi Izraelem a Palestinou. Rozhovory o vyřešení vleklého konfliktu zůstávají pozastavené po nezdaru americké iniciativy v roce 2014.

Arabští šéfdiplomaté v sobotu v Káhiře ocenili roli USA v podpoře míru mezi Izraelem a Palestinou. Zároveň ale vyzvali americkou vládu, aby v blízké budoucnosti zintenzivnila snahy o oživení jednání mezi oběma zeměmi.

Ministři podle serveru Ahram Online sdílejí přesvědčení, že nedořešené spory mezi Izraelem a Palestinou představují hlavní zdroj nestability na Blízkém východě.

Trojice dodala, že Izrael se má zdržet jednostranných kroků a respektovat právní a historické náležitosti jeruzalémské mešity Al-Aksá. V souvislosti s ní docházelo minulý měsíc ke střetům mezi Palestinci a izraelskými silami.

Očekává se, že na Blízký východ brzy dorazí delegace z Bílého domu. Jejím členem bude i Jared Kushner, zeť a poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podle Bílého domu by měl Kushner hledat cestu k přímým mírovým rozhovorům mezi Izraelci a Palestinci.

Témata:  Izrael Palestina Egypt

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy