Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané žijí zatměním Slunce. To přichází po 99 letech

Sluneční svit, ilustrační fotografie
Sluneční svit, ilustrační fotografie
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Washington - Zatím poslední úplné zatmění Slunce mohli lidé napříč celými Spojenými státy pozorovat před 99 lety. Výjimečný úkaz opět nastane v pondělí 21. srpna a média horečnatě na tuto událost připravují národ.

Tisíce nadšenců si kvůli vzácné podívané berou dovolenou. "Bude to nejkrásnější věc, kterou jste ve svém životě viděli," řekl agentuře Reuters člen Americké astronomické společnosti Michael Zeiler.

Zatmění sice bude k vidění po celé zemi, možnost pozorovat, jak Měsíc na necelé tři minuty zcela zakryje Slunce budou však mít pouze lidé v úzkém pásu procházejícím od severozápadu k jihovýchodu USA. Od Oregonu přes převážně venkovské státy Idaho, Wyoming a Nebraska bude úplné zatmění postupovat do Kansasu, Missouri, Tennessee a Georgie až po Jižní Karolínu na východním pobřeží.

Zvláště první jmenované státy, které nejsou příliš zvyklé na turisty, se chystají na jejich nápor. Hotely hlásí naplněné pokoje, úřady se chystají na kolony na silnicích. Správci místních lesů varují, že vzhledem k suchému a teplému počasí posledních dnů hrozí velké nebezpečí požárů.

Naopak spokojení jsou prodejci suvenýrů. V Oregonu, kde je legální prodej marihuany, se stala hitem "měsíční tráva", po jejímž vykouření lidé údajně uvidí zatmění úplně nejdokonaleji.

Témata:  zatmění slunce USA Slunce 1 Slunce

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy