Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První kolo jednání o nové smlouvě NAFTA skončilo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Ve Washingtonu se v neděli uzavřelo první pětidenní kolo jednání o volném obchodu (NAFTA), navážou na něj další rozhovory od 1. do 5. září v Mexiku.

Jednání se vedou mezi Spojenými státy, Kanadou a Mexikem. Washington si od úpravy 23 let starého paktu slibuje snížení svého obchodního deficitu a zvýšení amerického podílu na výrobě aut. Zástupci dalších dvou zemí mluví spíše o modernizaci dohody než o potřebě velkých změn.

V průběhu září se uskuteční ještě další kolo rozhovorů v Kanadě, v říjnu se pak jednání vrátí do USA. V závěrečném prohlášení stojí, že začala jednání o některých částech smlouvy, podrobnosti zveřejněny nebyly.

Dle agentury Reuters se na jednání neodehrálo žádné drama, protože jednotlivé strany si zatím vyměňovaly jen návrhy.

Vyjednávací týmy mají za úkol pracovat rychle. Zástupci z obchodních kruhů se obávají, že časový plán je příliš ambiciózní. Dřívější obchodní dohody se totiž projednávaly roky.

Témata:  USA Kanada Mexiko ekonomika

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy