Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nigerijský prezident Buhari chce zesílit boj proti Boko Haram

Islamisté z Boko Haram setnuli dva muže, video dali na Twitter
Islamisté z Boko Haram setnuli dva muže, video dali na Twitter
Foto: Twitter

Abuja - Nigerijský prezident Muhammadu Buhari, který se po více než třech měsících vrátil z léčení v Británii, měl dnes projev k národu. Slíbil v něm, že vláda bude pokračovat v boji proti islamistům z Boko Haram, kteří terorizují severovýchod země.

"Pro mír a bezpečnost většiny z nás je nutné vytrvale bojovat proti zločincům a teroristům a zničit je," uvedl Buhari. "Proto posílíme a obnovíme nejen boj proti skupině Boko Haram, která provádí nové útoky na měkké cíle a únosy..., ale také proti etnickému násilí, jež způsobují politicky problematické skupiny. Budeme bojovat proti tomu všemu," citovala jej agentura AP.

Buhari ve svém projevu hovořil také o politických rozdílech v zemi a vyzval Nigerijce, aby se sjednotili. "Nigerijci jsou odolní a rádi vedou debaty o současném dění. Znepokojily mě ale některé komentáře na sociálních sítích, v nichž lidé pochybovali o existenci našeho společného národa," poznamenal prezident.

Zahraniční pozorovatelé se v posledních měsících obávali, že v Nigérii propuknou nepokoje, převážně na severu země, kde žijí hlavně muslimové. V případě, že by byl muslimský prezident Buhari nahrazen dřív, než mu v roce 2019 vyprší mandát, situace by se podle nich mohla ještě zhoršit.

Bývalý prezident Goodluck Jonathan pocházel z jihu a byl křesťan, stejně tak jako současný viceprezident Yemi Osinbajo, který Buhariho zastupoval během jeho nepřítomnosti.

Témata:  Nigérie Muhammadu Buhari Boko Haram

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy