Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Marocký král udělil milost stovkám trestanců, je mezi nimi i 13 teroristů

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Rabat - V neděli udělil marocký král Muhammad VI. milost více než čtyřem stovkám odsouzených.  Je mezi nimi i 13 lidí, kteří dostali tresty kvůli terorismu.

Informovala o tom agentura AFP. Král tak učinil u příležitosti svátku zvaného Den revoluce. V prohlášení marockého ministerstva spravedlnosti se uvádí, že 13 osob odsouzených v minulosti kvůli terorismu dostalo milost proto, že ve vězení už „odsoudili extremismus a terorismus" a chtějí se vrátit na správnou cestu. Zapojili se také do resocializačního programu zvaného v překladu Smíření.

Milost se podle španělského deníku El Español týká i devíti osob, které byly odsouzeny v souvislosti se sebevražednými útoky v marocké Casablance. Při nich v květnu 2003 zemřelo 45 lidí, včetně 12 atentátníků, a přihlásila se k nim skupina napojená na síť Al-Káidu. Ostatní omilostnění měli podle deníku El Espaňol vazby na organizaci Islámský stát či další džihádisty ze Sýrie a Iráku.

Krok marockého krále přišel jen několik dní poté, co dvaadvacetiletý Maročan na hlavní třídě v Barceloně najel vozem do lidí, 13 jich zabil a přes stovku zranil. Podle policie patřil k teroristické buňce, která plánovala ještě větší útoky ve Španělsku a z níž velkou část tvořili Maročané.

Témata:  Maroko věznice

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy