Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliony lidí na východě Ukrajiny nemají přístup k péči, nemocnicím chybí vybavení i léky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Hospimed.cz

Kyjev - Ukrajinská agentura Unian s odkazem na oznámení Světové zdravotnické organizace (WHO) uvádí, že téměř čtyři miliony miliony lidí žijících na východě Ukrajiny nemají přístup k zdravotnické péči.

Region vyčerpal prakticky veškeré zdravotnické zdroje a finance poskytnuté na humanitární pomoc. Podle WHO přitom v regionu dál zuří boje, při nichž se nemocnice a polikliniky často stávají terčem ostřelování. V důsledkem silného poničení zdravotnických zařízení miliony obyvatel východních oblastí nemají přístup k adekvátní zdravotnické péči.

Stovky zdravotnických zařízení nemají vybavení a léky. „Zdravotnický personál žije ve strachu, bojí se, že se dostane pod palbu, mnozí zemi opouštějí," cituje agentura šéfku oddělení infekčních onemocnění a zdravotní bezpečnosti WHO Nedret Emirogluovou.

Od propuknutí bojů na východě Ukrajiny se podle WHO pod palbu dostalo 160 zdravotnických zařízení na obou stranách demarkační linie. Přibližně 130 z nich následně částečně omezilo provoz nebo přestalo pracovat úplně.

„Ředitelé více než 400 nemocnic uvedli, že mají katastrofální nedostatek léků. Na východě Ukrajiny přitom potřebuje lékařskou péči zhruba 3,8 milionu lidí," píše se v oznámení WHO.

Témata:  Ukrajina WHO nemocnice

Aktuálně se děje

9. května 2024 19:58

Všechny ukrajinské vodní elektrárny jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy