Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rostově na Donu hořelo 25 domů, byl vyhlášen výjimečný stav

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Rostov na Donu - V jihoruském městě Rostov na Donu dnes hořelo 25 obytných domů. Úřady kvůli ohni vyhlásily ve městě výjimečný stav, informovala agentura TASS. 

Při požáru bylo zraněno 45 lidí, sedm jich muselo být hospitalizováno. Bezpečnostní složky evakuovaly více než 650 osob, v zasažené čtvrti nefunguje elektrický proud a vypnutý je i plyn.

Požár se rozšířil na plochu až 10.000 metrů čtverečních a plameny s pomocí více než 200 kusů hasičské techniky hasilo zhruba 1200 hasičů. Do akce bylo povoláno sedm vrtulníků ministerstva pro mimořádné situace a ministerstva obrany. Záchranářům práci ztěžoval především vítr o rychlosti více než 70 kilometrů za hodinu.

Požár pravděpodobně způsobil zkrat domácího spotřebiče v opuštěném domě, uvedla policie. Ruská verze zpravodajského serveru BBC však informovala o možném úmyslném založení ohně. Zasaženou čtvrť už začátkem srpna postihla série požárů, které někteří místní obyvatelé dávali do souvislosti se zájmem jisté developerské firmy o lukrativní pozemky v této části města.

Domy, ve kterých hořelo dnes, se nacházejí v historickém centru města. Jedna z obyvatelek čtvrtě přitom uvedla, že na začátku srpna jí představitelé neznámé developerské firmy nabízeli za její dům a pozemek 2,4 milionu rublů (zhruba devět milionů korun). Když prodej odmítla, zástupci firmy jí vyhrožovali, že dům zapálí.

Témata:  Ukrajina požáry

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy