Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec Putinovy politické kariéry? Profesor popisuje, proč se Rusové bouří

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Západní média se ku nespokojenosti některých ruských, provládních médií rády zabývají a informují o protestech v Rusku. Zvláštní pozornost se dostává opozičnímu politikovi Alexeji Navalnyjovi, s jehož osobou bývají protesty spjaty. Vlivem jeho osobnostmi mají západní média tendenci vykreslovat ruské protesty jako znak nespokojenosti Rusů s Putinovým režimem. Podle Alfred B. Evans Jr., emeritního profesora na katedře politologie Kalifornské státní univerzitě, argumentuje na stránkách The Washington Post, že tento politický výklad je zavádějící a prakticky se nehodí na většinu protestů, které jsou mnohem osobnější povahy. Uvádí pět typů protestů, které se týkaly denních záležitostí Rusů.

1. Ruští občané protestují proti kriminálním obchodům s byty

Realitní podvody se údajně týkaly více než půl milionu Rusů, kteří investovali do nových bytů. Některé společnosti shromáždily finanční prostředky od "akcionářů" v těchto budovách a slíbily, že vybudují vlastnické byty - poté zmizely bez toho, aby je začaly stavět nebo vrátily peněz. Skupiny obětí požádaly o pomoc místní, provinční a národní orgány a uskutečnily veřejné demonstrace, ale vláda splnila jen velmi málo z jejich požadavků.

2. Zemědělci protestují proti zabírání půdy

Mnozí zemědělci v Krasnodaru a Stavropolu v jižním Rusku si stěžují, že velké zemědělské podniky si nárokovaly ty části půdy, kde pěstovali a o kterých si mysleli, že je vlastní. V srpnu 2016 někteří farmáři zamířili do Moskvy, ale místní policisté a federální úředníci zablokovali trajekty. Touha zemědělců k setkání s prezidentem Vladimirem Putinem nebyla uspokojena a národní legislatura jim neposkytla nápravu.

3. Řidiči náklaďáků protestují proti silniční dani z roku 2015

Podle nového zákona zavádějícího novou vnitrostátní daň, těžké náklaďáky musí platit mýtné ve vztahu k počtu kilometrů, které ujedou na federálních dálnicích. Protesty řidičů vozidel mají formu pomalu se pohybujících konvojů velkých nákladních automobilů na hlavních trasách, včetně dálnic kolem Moskvy. Vláda se zapojila do rozhovorů se zástupci řidičů náklaďáků a udělala některé ústupky, ale řidiči stále požadují zrušení daně.

4. Motoristé protestují proti porušování řidičských pravidel

Společnost Blue Buckets Society je občanská skupina založená v roce 2010 v reakci na chování ruských politických a ekonomických elit, které obvykle porušují pravidla, jenž musí dodržovat většina řidičů. Někteří Rusové si na střechy svých automobilů nalepili modrý plastový kbelík, který napodobuje modré blikající světlo oficiálních vozidel v gestu protestu proti nebezpečné jízdě a pomalé dopravě, ke které dochází, když taková vozidla jsou na silnici.

Blue Buckets Society a další motoristické organizace nedávno rozšířily své protesty proti parkovacím zónám a poplatkům za ně v Moskvě a dalších ruských městech. Tyto parkovací zóny se rozšířily mimo centrální městskou zónu. Mnozí obyvatelé Moskvy též protestují proti činům velkých úředníků v oblasti parkování a proti velkým nákladům na znovuzískání vozidel odtažených za porušení parkovacích pravidel.

5. Moskevští obyvatelé protestují proti demolici stovek tisíc bytů

Od února se objevila bouřlivá debata o demolici bytů v Chruščově v Moskvě. Starosta Sergej Sobjanin v únoru oznámil plán na demolici a nahrazení stovek tisíc bytů z Chruščovovy éry. Pro usnadnění rozsáhlého projektu "renovace" byl v dolní komoře parlamentu představen navrhovaný zákon, který by dovoloval městské vládě donutit obyvatele bytu, aby se během 60 dnů odstěhovali. Jakékoli právní námitky by byly omezeny na stížnosti na podlahovou plochu v jejich novém bytě - nikoli na umístění nové budovy, kvalitu stavby nebo tržní hodnotu nového bytu.

Návrh vyvolal bouřlivou diskuzi a nevoli. Někteří lidé žijící ve starých bytech se nechtěli přesídlit, protože jejich stavby byly v uspokojivém stavu a upřednostňovaly pobyt na výhodném místě. Pro mnoho Rusů navrhovaný zákon byl útok na jejich soukromé vlastnictví, a to navzdory pokusům městských úředníků a národní vlády ujistit každého, že by jejich majetková práva byla ochráněna. Oponenti navrhovaného zákona uspořádali protest 14. května 2017 v Moskvě, kterého se zúčastnilo více než 20 000 lidí. Nespokojenost veřejnosti donutila představitele města i národní vládu, aby provedli řadu revizí právních předpisů než byl zákon schválen parlamentem a podepsán Putinem.

Komplexnost protestů

Podle Evanse všechny uvedené příklady indikují, že velká část protestů v Rusku se týká konkrétních politických záležitostí, které hrozí narušením každodenního života velkého počtu občanů. Hlavním cílem široké škály protestních hnutí je obrana vlastnictví a užívání drobného soukromého majetku, nikoliv obrana demokracie obecně. Pro většinu těchto protestantů Putin není nepřítel, ale někdo, po kom žádají, aby zasáhl.

Že protesty v Rusku reflektují složitější situaci, než ji vykreslují západní média, podle Evanse naznačuje to, že moskevské protesty proti demolici domů si udržely distanc od protestů proti Putinovi. Tyto protesty byly uspořádány v reakci na YouTubové video natočené Navalnyjem a jeho Nadací pro boj proti korupci, ve kterém se tvrdí, že premiér Dmitrij Medveděv shromáždil „korupční říši" luxusních nemovitostí, jachet a vinic.  

Podle indexu vnímání korupce Transparency International z roku 2016 se Rusko řadí na 131 místo ze 174 zemí se skórem 29 ze 100. Skóre země je založeno na 100bodové stupnici, kde nula znamená, že veřejný sektor země je považován za „velmi zkorumpovaný," zatímco skóre 100 označuje velmi čistý veřejný sektor.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy