Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zavedly kvůli podpoře KLDR sankce proti čínským a ruským organizacím

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy uvalily sankce na desítku čínských a ruských organizací a na šestici osob, které podle Washingtonu přispívají k vývoji severokorejského jaderného programu.

"Ministerstvo financí bude nadále zvyšovat tlak na Severní Koreu tím, že bude cílit na ty, kteří podporují vývoj jaderného a balistického programu, a izoluje je od amerického finančního systému," uvedl dnes americký ministr financí Steven Mnuchin.

"Je nepřijatelné, aby tyto osoby nebo podniky v Číně, v Rusku nebo jinde umožňovaly Severní Koreji generovat příjmy využívané k vývoji zbraní hromadného ničení," dodal Mnuchin.

Opatření Washingtonu se mimo jiné týkají tří čínských společností, které jsou podle americké vlády odpovědné za dovoz severokorejského uhlí za téměř půl miliardy dolarů. Ruské subjekty se podle ministerstva podílely na poskytování ropy KLDR.

Mezitím u Korejského poloostrova pokračují americko-jihokorejské vojenské manévry za účasti desítek tisíc vojáků. Severní Korea dnes pohrozila "nelítostnou odplatou" za toto cvičení, které Soul a Washington zahájily v pondělí. Velitelé americké armády ale odmítli výzvy, podle nichž by měli každoročně pořádané manévry omezit.

Témata:  USA Severní Korea USD (americký dolar) Čína

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy