Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kyjev chce kvůli dětem vyhlásit na Donbase příměří

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Kyjev chce od 25. srpna nebo 1. září vyhlásit příměří na východoukrajinském Donbase. Oznámil to ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Porošenko dnes oznámil, že o příměří bude jednat během telefonické konference nejvyšších představitelů takzvané normandské čtyřky, tedy Ruska, Německa, Francie a Ukrajiny. Ta se má uskutečnit dnes večer, informoval agentura Interfax-Ukrajina.

"Dnes večer se bude konat telefonická konference představitelů normandské čtyřky, na které chci jednat o posílení ozbrojené mise OBSE, o vyslání mírové mise OSN na Donbas a o vyhlášení příměří od 25. srpna nebo 1. září, aby děti mohly konečně začít chodit do školy," řekl prezident při návštěvě Luhanské oblasti.

Porošenko přitom obvinil Kreml, že představuje hlavní problém zastavení bojů, když nechce otevřeně vyzvat separatisty k příměří. "Uděláme všechno možné, abychom boje na Donbasu zastavili. Zdržuje to však ruský prezident, který příměří odmítá veřejně podpořit. To znamená, že odmítá nařídit i ruským vojákům a žoldákům na okupovaném území, aby zastavili palbu," uvedl ukrajinský prezident.

Konflikt na východě Ukrajiny si od propuknutí bojů v roce 2014 vyžádal na 10.000 mrtvých. Kyjev viní Rusko mimo jiné i z přímé vojenské podpory proruských separatistů na Donbase. To však Moskva popírá.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Petr Porošenko Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy