Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump kritizoval média, prý zkreslila jeho slova k násilí. Jeho odpůrce policie rozehnala slzným plynem

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Phoenix - Média podle amerického prezidenta Donalda Trumpa zkreslila jeho prohlášení k nedálným násilnostem ve virginském Charlottesvillu. Řekl to na mítinku v arizonském Phoenixu, kam dorazili i prezidentovi odpůrci. Kvůli nepokojům musela zasáhnout policie.

"To, co se stalo v Charlottesville, zasáhlo samotnou podstatu Ameriky. Dnes v noci se celá tato hala jednotně staví k ráznému odsouzení gaunerů, kteří šířili zášť a násilí," prohlásil Trump v úterý večer místního času (dnes nad ránem SELČ) k účastníkům mítinku.

Ihned poté podle AP odsoudil "nečestná média", která lživě vyložila jeho reakci na násilnosti. Za jeho dřívější prohlášení, že vina leží na obou stranách, kritizují Trumpa nejen demokraté, ale i jeho republikáni.

Trump dále naznačil, že chce omilostnit bývalého šerifa Phoenixu Joea Arpaia, který byl shledán vinným z pohrdání soudem. Šerif v roce 2013 navzdory soudnímu zákazu organizoval dopravní kontroly cíleně zamířené proti přistěhovalcům. V říjnu má být vynesen rozsudek, Arpaiovi hrozí půlroční vězení.

Prezident ke shromážděnému davu uvedl, že Arpaio "bude v pořádku". Sdělil také, že milost nevydá dnes, protože nechce vyvolávat kontroverze. Starosta Phoenixu Greg Stanton před týdnem vyzval Trumpa, aby cestu do města kvůli tragickým událostem v Charlottesvillu odložil. Uvedl také, že milost pro Arpaia, pokud ji oznámí ve Phoenixu, jen vyvolá další neklid.

Trump dále pohrozil, že pokud mu Kongres neposkytne peníze na stavbu bariéry, federální vláda zastaví práci. "Pokud budeme muset uzavřít činnost naší vlády, zeď postavíme," řekl s tím, že je to vzkaz demokratickým obstrukcím.

K tématu KLDR vyjádřil Trump mírný optimismus. "Respektuji fakt, že nás začíná respektovat," řekl na adresu severokorejského vůdce Kim Čong-una. "A možná, ale také možná ne, se může stát něco pozitivního," dodal.

Trumpova akce ve Phoenixu přilákala do města i prezidentovy odpůrce, kteří podle médií na policii házeli lahve a kamení. Policie k rozehnání davu použila slzný plyn.

Témata:  Donald Trump USA Mexiko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy