Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nálety v Jemenu zasáhly hotel. Vyžádaly si nejméně 30 obětí včetně civilistů

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Při dnešních náletech, které zasáhly hotel severně od jemenské metropole Saná, zahynulo přes 30 lidí včetně civilistů. Koalice v čele se Saúdskou Arábií se k nejnovějšímu incidentu zatím nevyjádřila. Informovala o tom televize Al-Džazíra.

Povstalecká televize Massíra z útoku obvinila provládní arabskou koalici, která proti povstalcům bojuje.

Jemen sužuje od roku 2014 konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Té pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

Vládní jednotky kontrolují většinu území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Válka v Jemenu už má 10 tisíc obětí a přinutila tři miliony lidí opustit domov. Na 85% obyvatelstva (20 mil.) vyžaduje různou formu humanitární pomoci. Téměř 7 mil. obyvatel hrozí hladomor.

MZV ČR na svém webu varuje české občany před cestami do Jemenské republiky a případné české občany přítomné v Jemenu vyzývá k opuštění země. Zásadně nedoporučuje jakékoliv cesty do země. Jako značně rizikové lze hodnotit celé území Jemenské republiky.

Hlavním nebezpečím pro území pod kontrolou jemenské vlády jsou ozbrojenci z Al-Káidy a bojůvky Islámského státu, operující především v provinciích Šabwa, Bajdá, Abján a Hadramaut. V „dočasném“ hlavním městě Adenu dochází k sebevražedným teroristickým útokům Al-Káidy. Vzhledem k evakuaci téměř všech cizinců v dubnu a květnu 2015, nejsou, v porovnání s minulými lety, tolik patrné únosy cizinců. S ohledem na bezpečnostní situaci je v Saná uzavřena řada zastupitelských úřadů, včetně všech členských zemí EU.

Témata:  Jemen Saudi Arabia Army Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy