Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maročan útočící ve Finsku se chtěl přidat k Islámskému státu

Vlajka Finska
Vlajka Finska
Foto: Pixabay

Helsinky - Maročan, který je podezřelý z útoku nožem ve finském městě Turku, se chtěl dle svědectví svých spolubydlících z ubytovny připojit k Islámskému státu (IS). Kolem věku a jména mladíka se objevily nejasnosti.

Finská policie dnes uvedla, že si není jistá, zda Abdarrahmán Maškáh je jeho skutečné jméno. "Máme důvody domnívat se, že tento muž při příchodu do naší země (v roce 2016) poskytl úřadům falešné informace," řekl dnes šéf vyšetřovatelů Markus Laine.

Server YLE napsal, že Maročan při vstupu do Finska uvedl, že se jmenuje Abdarrahmán Maškáh a že je mu 17 let. První půlrok strávil v ubytovně pro mladistvé, poté byl přestěhován do centra pro dospělé žadatele o azyl.

V ubytovně se ale sám chlubil, že úřadům nepodal pravdivé informace. Podle zdrojů YLE by mladíkovi, který v Turku zabil dvě ženy a osm lidí zranil, mohlo být v současnosti již přes 20 let. Německá média v úterý napsala, že Maškáh pobýval před příchodem do Finska v Německu pod různými identitami.

Ve Finsku byl od prosince 2016 v centru pro přijímání uprchlíků v Pansiu na předměstí Turku. Lidé z ubytovny si všimli jeho radikálních názorů. Údajně se zajímal o to, jakým způsobem se lze připojit k Islámskému státu, a na telefonu poslouchal - kromě hiphopu - kázání radikálních islámských duchovních. O Finech prý často mluvil jako o "bezvěrcích".

Hodně času trávil Maškáh ve Finsku se skupinou dalších asi pěti Maročanů. Právě tyto muže také finská policie podezírá z podílu na útoku v Turku a čtyři z nich již dříve zadržela.

Témata:  Islámský stát Finsko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy