Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koaliční krize na ochromila jednání slovenské vlády

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Koaliční krizi na Slovensku se dosud nepodařilo překonat. Místo pravidelného zasedání vlády dnes ministři rozhodovali pouze o jednom bodu "per rollam", tedy formou oběžníku.

Slovenská národní strana (SNS), která koaliční smlouvu vypověděla, podle dřívějších informací požádala o odklad jednání kabinetu a oznámila, že schůze se její ministři nezúčastní. Premiér Robert Fico navzdory tomu jednání kabinetu svolal. Do programu se ovšem dostalo jen jednání o postoji vlády k připravované unijní směrnici o vysílání pracovníků, byť původně měli ministři projednat například i návrh na poskytnutí pobídek investorům.

Členové kabinetu se nakonec na společném zasedání v budově úřadu vlády nesešli, ale o zmiňovaném bodu rozhodli mimo zasedání formou oběžníku (hlasování per rollam).

Vztahy ve vládní koalici se ještě více vyostřily minulý týden, kdy premiér a předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Fico před médii vybídl k odchodu ministra školství Petera Plavčana. Důvodem byla podezření z netransparentního rozdělování evropských dotací. Plavčan, kterého do funkce navrhla SNS, demisi původně odmítal. Po souhlasu šéfa SNS a předsedy parlamentu Andreje Danka rezignaci nakonec oznámil.

Danko týdenníku Plus 7 dní řekl, že mnozí členové SNS jsou pro odchod z vlády, byť sám věří v možnost dohody.

Témata:  Slovensko Robert Fico Andrej Danko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.