Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dosavadní vysílání pracovníků je zrada zásad EU, zuří Macron

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Salcburk - Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes označil stávající praxi při vysílání pracovníků do jiných zemí Evropské unie za zradu základních zásad unie. Francouzské a rakouské firmy v Česku platí pracovníkům 30 či 40 procent mzdy, kterou dávají lidem ve své zemi. Uvedl to dnes český premiér Bohuslav Sobotka.

"Chceme EU, která chrání (před sociálním dumpingem)," zdůraznil Macron. Shodný názor představil i hostitel francouzského prezidenta, rakouský kancléř Christian Kern. "Evropa musí postupovat společně, s Českem a Slovenskem. Nechceme rozlišovat mezi starou a novou Evropou," řekl Kern. Dodal, že nejde jen o technické otázky, ale i to, že firmy, které zásady nedodržují, by měly být trestány - avšak tyto tresty se dosud neuplatňují.

Macron a Kern se vyjadřovali na společné tiskové konferenci, uspořádané ještě před schůzkou s šéfy české a slovenské vlády, s nimiž chtějí jednat o revizi stávající unijní směrnice o vysílání pracovníků.

Návrhy změn představila loni na jaře Evropská komise. Pravidla by se měla zpřísnit. Staré členské země si stěžují na to, že levnější vysílané síly z východu unie ohrožují jejich pracovní místa. Nové unijní země zas argumentují tím, že by změny mohly ohrozit jejich firmy a dotknout se hlavně řidičů z povolání.

"Francouzské a rakouské firmy u nás platí třicet, čtyřicet procent toho, co platí ve svých mateřských zemích. Pokud Francie, Rakousko a další země mluví o sociálním dumpingu, o tom, že naši zaměstnanci se podbízejí z hlediska nízkých mezd na jejich pracovním trhu, tak ty nízké mzdy u nás jsou dány také tím, že jejich firmy na mzdách v ČR šetří," řekl Sobotka. Dodal, že zahraniční společnosti velkou část peněz vyplácejí na dividendách a část z toho by mohla v Česku zůstat "v podobě mezd".

Podle Sobotky by vlády Rakouska a Francie měly vnímat, že by se jejich firmy "neměly podílet na mzdovém dumpingu" a měly by zvyšovat výdělky. "Zejména v rámci koncernu je jasně vidět, že lidé, kteří mají stejnou produktivitu práce, odvádí podobnou práci na různém místě v Evropě, tak mají velký rozdíl v platech," podotkl předseda české vlády.

České příjmy odpovídají asi třetině německých, čtvrtině dánských a pětině lucemburských příjmů, upřesnil už dřív státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař.

Témata:  Emmanuel Macron EU platy Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy