Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varšava ani Budapešť nepodléhají tlaku, postoj k uprchlickým kvótám změnit nechtějí

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Varšava/Budapešť- Polsko i Maďarsko dnes vzkázaly Evropské komisi, že ze svého odmítavého postoje ke kvótám pro přerozdělení migrantů neustoupí. 

Komise koncem července posunula do další fáze řízení proti České republice, Maďarsku a Polsku kvůli tomu, že nedodržují povinnosti plynoucí z programu přerozdělování žadatelů o azyl podle stanovených kvót.

Polské ministerstvo vnitra zaslalo komisi odpověď, ve které varuje, že „toto řešení je špatné a ohrožuje bezpečnost. Z dopisu cituje agentura DPA. Polská vláda je přesvědčená o správnosti svého postoje, kterou zdůvodňuje nutností zajistit bezpečnost.Otázky národní bezpečnosti jsou podle Varšavy zcela v kompetenci členských států.,

„Paříž, Stockholm, Brusel, Berlín, Manchester, Barcelona. Na kolik dalších evropských měst musejí ještě teroristé zaútočit, aby se Evropská unie probudila?" prohlásil v této souvislosti polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak.

Maďarská vláda také nehodlá ustoupit ze svého odmítavého stanoviska k plánům zavést evropské migrační kvóty. Podle agentury MTI to dnes řekl státní tajemník ministerstva spravedlnosti Krisztián Kecsmár, který informoval o odpovědi, kterou Evropské komisi zaslal kabinet premiéra Viktora Orbána.

Maďarská vláda podle vyjádření Kecsmára hodlá „prosadit vůli voličů". „Národní identita, státní svrchovanost a zásada rovnosti jsou základní hodnoty," dodal. Odpověď komisi obsahuje výhrady vůči „dvojím standardům", které komise uplatňuje, a vůči „neobvykle krátkým lhůtám", které byly uloženy Maďarsku k tomu, aby jednalo.

Státní tajemník poukázal na to, že zatímco „sotva některý" člen EU dodržel unijní rozhodnutí o kvótách, komise zahájila řízení jen proti třem z nich. Rozhodnutí přitom nedodrželi ani ti členové, kteří pro ně hlasovali, zdůraznil.

Témata:  Maďarsko Polsko Evropská komise (EK) EU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy