Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron na jaře přijede do Prahy a podepíše plán spolupráce na příští čtyři roky

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Salcburk - Příští rok na jaře do Prahy zřejmě přijede francouzský prezident Emmanuel Macron. Při své návštěvě by mohl podepsat s Českou republikou nový plán společné spolupráce na další čtyři roky. 

Novinářům to dnes po schůzce s Macronem v Salcburku řekl český premiér Bohuslav Sobotka. „Chceme rozvíjet strategické partnerství mezi našimi zeměmi. Máme podepsaný akční plán, podle něhož partnerství realizujeme a který končí v roce 2018,“ uvedl Sobotka. Zástupci obou zemí podle něj začnou pracovat na novém akčním plánu, který by mohl být podepsán příští rok na jaře při návštěvě prezidenta Macrona v Praze.

Plán by měl obsahovat společné záměry při digitalizaci průmyslu, pro vědu a výzkum, v jaderné energetice, obraně či vzdělávání. Připravit by se měl do konce roku. Podle Sobotky by si Česko a Francie v příštím roce ale rády připomněly i kulatá výročí, a to sto let od založení Československa či půlstoletí od takzvaného pražského jara 1968.

Macron by měl navštívit také Slovensko, podle premiéra Roberta Fica by k tomu mělo dojít v prvním čtvrtletí příštího roku. Bratislava usiluje o co nejužší vazby s Francií. Její prezident prosazuje „znovuvybudování Evropské unie", do konce roku by chtěl mít návrh jeho plánu. Jádrem společenství by se měly stát hlavně země eurozóny. „Ti, kteří chtějí postupovat rychleji, musí mít právo rychleji jít," řekl dnes po schůzce s rakouským kancléřem, českým premiérem a francouzským prezidentem v Salcburku Fico s tím, že Slovensko chce být v unijním jádru.

Podle Macrona se k jádru budou moci přidat ale i země, které nejsou součástí eurozóny. Sobotka uvedl, že je i v zájmu EU, aby nevznikal příkop mezi unijními státy, které mají a které nemají euro. „Měli bychom zvažovat možné modely forem asociací, pozorovatelského statusu či flexibilní spolupráce, abychom udrželi soudržnost v EU," řekl český premiér. ČR by stála nejspíš o pozorovatelství v eurozóně.

Témata:  Bohuslav Sobotka Emmanuel Macron Francie Robert Fico

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy