Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílý dům prý připravil milost pro bývalého šerifa, organizoval kontroly proti přistěhovalcům

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Bílý dům má podle CNN již připravené dokumenty k omilostnění bývalého šerifa Phoenixu Joea Arpaia (85). Ten navzdory dřívějšímu zákazu organizoval dopravní kontroly cíleně namířené proti přistěhovalcům, což soud letos v červenci vyhodnotil jako pohrdání.

V říjnu má být vynesen rozsudek a Arpaiovi hrozí půlroční vězení. Verdikt zřejmě nepadne, neboť Trump již počátkem srpna v rozhovoru se stanicí Fox News prohlásil, že vážně uvažuje o milosti pro Arpaia. Podobně hovořil i v úterý ve Phoenixu.

"Učiním předpověď. Myslím, že bude (Arpaio) v pořádku," řekl Trump s tím, že potřebné kroky neučiní ihned, neboť nechce s ohledem na nedávné násilnosti vyvolané demonstrací krajní pravice ve virginském Charlottesvillu vyvolávat další kontroverze. "Ale šerif Joe si může oddechnout," dodal prezident.

Někdejší šerif je součástí skupiny lidí, kteří prohlašují, že rodný list nyní již bývalé demokratické hlavy státu Baracka Obamy je padělek. Podle některých spekulací se Obama narodil v Keni, zemi svého otce.

Část zastánců tradicionalistického výkladu ústavy trvá na tom, že prezident se musí narodit na území Spojených států. Jiné názory zase tvrdí, že prezident může být jakýkoli rodilý Američan. A Obama je Američanem po matce.

Témata:  Donald Trump USA milost prezidenta přistěhovalectví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy