Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha a Bratislava se k Macronovi zachovaly vstřícně, píší francouzská média

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Podle listu Le Monde se francouzský prezident Emmanuel Macron na středečním jednání v Slacburku v zásadě shodl s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou, rakouským kancléřem Christianem Kernem a slovenským předsedou vlády Robertem Ficem na reformě evropské směrnice o detašovaných pracovnících.

Reforma by měla pozměnit směrnici, která například umožňuje, aby zaměstnanci byli vysláni do jiné země EU a zároveň platili příspěvky na sociální zabezpečení v zemi původu, což mnozí označují za příklad sociálního dumpingu.

Zatímco Sobotka a Fico o podrobnostech nehovořili, Macron se zmínil o "opravdovém konsensu v otázce reformy", hovořil o boji proti zneužívání detašovaných pracovníků a mluvil též o "zkrácení maximální doby, (po kterou může pracovník být detašován)".

Zda se mu podařilo své české a slovenské protějšky přesvědčit, aby lhůta byla zkrácena na jeden rok, jak si přeje Francie, ale neuvedl.

Le Monde míní, že vstřícný přístup Prahy a Bratislavy pomůže narušit jednotu V4, v níž se Polsko a Maďarsko proti zpřísnění směrnice o detašovaných zaměstnancích staví velmi nekompromisně.

Jistý pokrok v jednání je rovněž přičítán Rakousku, které se postavilo za Francii. Kancléř Kern uvedl, že se obává sociální dumpingu, jelikož počet detašovaných zaměstnanců v Rakousku se loni zvýšil o čtvrtinu.

Témata:  Bohuslav Sobotka Robert Fico EU Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy