Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Netanjahu věří v možnost míru s Palestinci, řekl to zeti Trumpa Kushnerovi

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: Facebook

Tel Aviv - Zeť a poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner dnes jednal v Tel Avivu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem o možné obnově mírových rozhovorů. Ještě ho čekají rozhovory v Ramalláhu.

Kushner do Izraele přicestoval ve středu večer po schůzkách v jiných blízkovýchodních zemích - V Saúdské Arábii, Egyptě a Jordánsku. Netanjahu před schůzkou řekl, že je mír dosažitelný, a Kushner prohlásil, že Trump je odhodlán pomoci oběma stranám dospět k mírové dohodě.

Palestinská strana ještě před Kushnerovým příjezdem dala najevo, že Trumpova administrativa není schopná jasně formulovat svoji představu o tom, jak chce s mírovým jednáním pomoci. "Američtí vyslanci přijíždějí s prázdnýma rukama. Budeme od nich chtít vědět, zda znají odpovědi na základní problémy, o těch podružných se nehodláme bavit," sdělil Mahmúd Alúl z hnutí Fatah, jehož představitelé vedou palestinskou samosprávu.

Netanjahu řekl, že je třeba jednat o míru, ale také o bezpečnosti a ekonomické prosperitě. "Myslím, že řešit toto všechno je dosažitelné," řekl.

Palestinští politici podle arabského tisku nabývají dojmu, že se Kushner, o němž Trump po svém zvolení řekl, že je schopen dosáhnout mírové dohody na Blízkém východě, kloní k izraelskému výkladu problému. Kritizoval například platby rodinám usvědčených teroristů, které palestinská samospráva odmítá zastavit.

V Ramalláhu před tamním jednáním americké delegace s předsedou samosprávy Mahmúdem Abbásem protestovalo proti údajnému stranění USA Izraeli několik desítek Palestinců. Abbás při nedávné návštěvě izraelských opozičních poslanců v Ramalláhu řekl, že "americká administrativa tone v chasou a její názor na blízkovýchodní problematiku není znám".

Témata:  Benjamin Netanjahu Izrael Palestina Jared Kushner

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy