reklama

Informovala o tom agentura APA, podle níž by mělo záhy následovat dalších 35 běženců.

Přerozdělovací program Rakousko zavazuje k převzetí celkem 1953 uprchlíků z Itálie a Řecka, které jsou z unijních států nejvíce zatížené migrační vlnou. Lidovecký ministr vnitra Wolfgang Sobotka chtěl nejprve začít jen s 50 žadateli o azyl. Koaliční Sociálnědemokratické straně (SPÖ) se to zdálo moc, ale kancléř Christian Kern (SPÖ) s žádostí o výjimku ze závazků programu v Bruselu neuspěl. Evropská komise žádost odmítla přesto, že Rakousko v posledních letech přijalo desetitisíce migrantů, kteří směřovali přímo do této alpské země.

Skupinu prvních 15 uprchlíků, pocházejících z Eritreje a Sýrie, kteří dnes přiletěli na vídeňské letiště, tvoří podle APA 14 mladých dospělých osob a novorozenec. Je velmi pravděpodobné, že jim bude pobyt na rakouském území povolen, nicméně musejí projít celým azylovým řízením. Proto byli všichni ještě dnes přepraveni do uprchlického tábora v Traiskirchenu.

Přerozdělovací program přijatý v roce 2015 většinou členů EU přes nesouhlas některých států, včetně Česka, předpokládá, že do dvou let bude z Řecka a Itálie, přeplněných uprchlíky, přesunuto do ostatních unijních států 160.000 žadatelů o azyl. Stanovené kvóty však nikdo očividně nesplní.