Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Thajský soud vydal zatykač na expremiérku, možná je na útěku

Bangkok
Bangkok
Foto: Pixabay

Bangkok - V Thajsku byl vydán zatykač na expremiérku Jinglak Šinavatrovou (50), která se dnes nedostavila k vynesení rozsudku v dotační kauze. Stoupenci političky jsou přesvědčeni, že se thajská vojenská junta snaží soudním procesem oslabit její vliv a vliv její rodiny.

Vynesení rozsudku odložil nejvyšší soud na 27. září. Šinavatrová je obviněná z nedbalosti při zavádění kontroverzních vládních dotací pro pěstitele rýže. Hrozí jí až deset let ve vězení. Expremiérka obvinění odmítá a označuje je za politicky motivovaná.

Šinavatrová svou neúčast u soudu zdůvodnila zdravotními problémy. "Nemyslíme si, že obviněná je nemocná. Myslíme si, že se skrývá nebo je na útěku," uvedl nicméně jeden ze soudců.

Právní zástupce Šinavatrové podle agentury Reuters prohlásil, že neví, zda se bývalá premiérka stále nachází v Thajsku.

Bratr političky, někdejší premiér Tchaksin Šinavatra byl svržen vojenským převratem v roce 2006. Šinavatrová musela odstoupit z funkce v květnu 2014 po bouřlivých nepokojích, když ji ústavní soud shledal vinnou ze zneužití moci. Necelé dva týdny po její rezignaci se moci chopila armáda.

Témata:  Thajsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy