Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jedna z maďarských univerzit prohlásila Putina čestným občanem

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Budapešť - Při rozšíření jaderné elektrárny Paks má důležitou roli univerzita ve východomaďarském Debrecínu. Ta nyní udělila ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi titul Civis honoris causa (čestný občan).

Univerzita předpokládala, že se Putin k převzetí titulu dostaví do Debrecínu, ale ruský prezident se nakonec rozhodl dát přednost zahájení mistrovství světa v judu, které začne příští pondělí v Budapešti. Univerzita tedy předá titul v maďarské metropoli.

Rozšíření jediné maďarské jaderné elektrárny Paks o další dva reaktory mají uskutečnit Rusové. Maďarská vláda se v dubnu rozhodla, že náklady v odhadované výši 12 miliard eur uhradí ze svých zdrojů, anebo si půjčí, nevyužije ale ruskou nabídku půjčky.

Univerzita v Debrecínu uzavřela v červnu dohodu o spolupráci s ruskou jadernou agenturou Rosatom, podle které se má podílet na vzdělávání specialistů pro elektrárnu.

Titul čestného občana škola poprvé udělila v roce 2014 vnukovi posledního rakousko-uherského císaře Georgu Habsburskému.

Témata:  Vladimír Putin Maďarsko jaderné elektrárny

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy