Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

CDU/CSU i SPD oslabily, AfD posílila a byla by třetí

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Už za měsíc, 24. září, Němci rozhodnou o novém složení parlamentu. Podle aktuálního průzkumu opět roste popularita Alternativa pro Německo (AfD), která by se nyní stala třetí nejsilnější stranou. Vládní CDU/CSU naopak část voličů ztratila. Hůř si vede i sociální demokracie (SPD).

Důvody posunů voličské přízně čtyři týdny před volbami veřejnoprávní televize ARD neuvedla.

CDU/CSU přišla oproti průzkumu před zhruba dvěma týdny o jeden procentní bod a je nyní na 38 procentech, SPD přišla dokonce o dva procentní body a klesla na 22 procent. AfD naopak o dva body posílila a dostala se na deset procent.

Průzkum se uskutečnil po teroristických útocích islámských extremistů ve Španělsku a ve Finsku. Právě AfD je přitom ve spolkové republice známá silnou protimigrační rétorikou a přesvědčením o tom, že islám k Německu nepatří.

Přistěhovaleckou a azylovou politiku považuje podle průzkumu 12 procent dotázaných za nejpalčivější otázku, kterou by se příští vláda měla primárně zabývat. Devět procent lidí za prioritu označilo snížit propast mezi bohatými a chudými, sedm procent vnitřní bezpečnost a boj proti terorismu.

Témata:  volby v Německu AfD Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy