Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakušanka Natascha Kampuschová při únosu zažila peklo, teď si plní svůj velký sen

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakušanka Natascha Kampuschová (29), kterou přes osm let držel únosce Wolfgang Priklopil ve svém domě ve Strasshofu u Vídně, uvede v září na trh svou první kolekci šperků. Kampuschová je často terčem slovních útoků, neboť se podle kritiků snaží svůj příběh zpeněžit.

"Jsem hrdá, neboť jsem se tou myšlenkou (na výrobu vlastních šperků) zabývala velmi dlouho," řekla Kampuschová. Před jedenácti lety se jí podařilo uprchnout ze svého vězení ve sklepení, kde ji od roku 1998 držel duševně narušený Priklopil. Ještě týž den, co tehdy 18letá dívka uprchla, spáchal únosce sebevraždu skokem pod vlak.

Myšlenkou na výrobu vlastní kolekce šperků se Kampuschová zabývala sedm let, řekla agentuře DPA. Pokusila se dokonce vyučit šperkařkou, studium ale nedokončila. To jí prý ale nezabránilo splnit si sen o prodávání ozdob, které by sama navrhla. Odradit se nenechala ani kritikou některých lidí, podle nichž chce na svém tragickém osudu vydělávat.

Ústředním motivem kolekce pěti šperků, které začne Kampuschová prodávat už v září, je květina, která podle ní symbolizuje její život. Jednotlivé kusy se budou prodávat za cenu od 70 do 90 eur (1800 až 2300 Kč).

Kampuschová napsala autobiografickou knihu s názvem 3096, který odkazoval k počtu dnů jejího věznění. Stejný název nese i film, který měl premiéru v únoru 2013. Nabídku nafotit snímky do erotického časopisu Playboy či se účastnit reality show v pralese ale odmítla. "To byla opravdu urážka," řekla.

Témata:  Natascha Kampuschová šperky Rakousko

Aktuálně se děje

8:33

Policejní těžkooděnci rozehnali demonstranty na půdě Kolumbijské univerzity

Policejní těžkooděnci newyorské policie vstoupili v noci na středu na půdu kampusu Kolumbijské univerzity v New Yorku, aby rozehnali demonstranty, kteří v rámci propalestinského protestu obsadili univerzitní budovu Hamilton Hall. Demonstranti se v budově zabarikádovali a vyvěsili vlajky, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy